Екскурзия до Индия - Златният триъгълник и фестивалът Холи

« »

Екскурзия до Индия - Златният триъгълник и фестивалът Холи

8 дни / 6 Нощувки
Цена от:  2399 BGN


 
Холи (радостта от цветовете на пролетта) е древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта, напомняща тази между Рада и Кришна.
Празникът започва предната вечер със запален огън, наречен „холика”, а на сутринта се води „битка“, като всеки е сам за себе си. Хората се целят с бои на прах или оцветена вода като символ на равенството и обичта помежду си. Някои даже носят водни пистолети и балони.
Холи е фестивал на братството, който ще Ви освободи от оковите на обществените норми. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци. Организират се шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.

1 свободно място
27.02.2018-вт. 1 ден София / Варна → Истанбул →
В 16:00 ч. полет TK 1032 от София, кацане в Истанбул в 18:30 ч.
В 16:50 ч. полет TK 1049 от Варна, кацане в Истанбул в 18:55 ч.
В 20:55 ч. полет TK 716 от Истанбул за Делхи.

28.02.2018-ср. 2 ден. → Делхи – Агра (вечеря)
В 05:15 ч. кацане в Делхи. Посрещане на летището и отпътуване за Агра – дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във формирането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гробници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал. Пристигане и настаняване в хотела. Разглеждане на Агра Форт (ЮНЕСКО) с перлената джамия, много дворци, градини и крепостни стени, дълги 2,5 км. Строежът е започнат от император Акбар, Шах Джахан построява нови дворци и джамии, а император Аурангзеб – външните укрепления. Крепостта разказва историята на Могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. Вечеря в хотела. Нощувка.
 • По желание, с доплащане - посещение на комплекса Калакрити. В магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, ръчно изработени от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, използвана и преди 3 века, а в театъра, Мохабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор, 3.5-метрова реплика на Тадж Махал: 60 лв.

01.03.2018-чт. 3 ден. Агра – Фатепур Сикри – Джайпур (закуска, вечеря)
По изгрев посещение на Тадж Махал (ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20,000 души. Връщане в хотела за закуска и освобождаване на стаите. Отпътуване за Джайпур. По пътя разглеждаме Фатепур Сикри (ЮНЕСКО) – „градът на победата“, построен през 1571-1585 г. от най-великия могулски владетел - Акбар, в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини градът е бил изо-ставен, но е с прекрасно съхранени дворци и зали. Пристигане в Джайпур – столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Настаняване в хотела. При желание, наблюдаване на ритуалите вечерта преди Холи. В навечерието на този най-обичан празник се палят специални огньове, пред които местните хора изпълняват религиозни ритуали и се молят за унищожаване на злото и победата на доброто. Вечеря и нощувка.

02.03.2018-пт. 4 ден Джайпур – посрещане на Холи (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще участваме в празнуването на Холи – най-удивителният и обичан фестивал в Индия. Сутринта всеки ще получи естествени цветни бои на прах, за да може да води своята „битка на цветовете”. *По желание, с доплащане – обяд в местен ресторант: 30 лв. По-късно ще посетим древния поклоннически хиндуистки център Галта със свещени басейни и храмове, построени сред хълмовете Аравали, които обграждат Джайпур. В най-висока част на хълма е Храмът на слънцето от 18 век, посветен на бога на слънцето – Сурия. Централният храм е Галтаджи от 16 век, построен от розов камък, около него има много павилиони с кръгли куполи и е разположен около естествен извор и водопад, които образуват най-високото храмово водохранилище, където хиляди поклонници идват за ритуално къпане. Ние ще видим Храма Рамгопалджи, известен като Храмът на маймуните заради стотиците макаки, които живеят в и около него. По-късно ще посетим храма Бирла Мандир – както името му подсказва, построен със средства, дарени от фондацията Бирла. Храмът е завършен през 1985 г., изграден е изцяло от бял мрамор, заобиколен е от зелени градини и се издига върху хълм, красиво осветен през нощта, което го превръща в истинско архитектурно чудо. Посветен е на бог Нараян (едно от превъплащенията на Вишну) – Пазителят и съпругата му Лакшми – богинята на богатството и просперитета. Трите купола на храма символизират трите различни подхода към религията. Във вътрешността на храма са изобразени главните богове от хиндуисткия пантеон на боговете, а върху външната страна на храма – велики исторически личности от всички религии: Сократ, Зороастър, Христос, Буда и Конфуций. Ще наблюдавате вечерната молитвена церемония на молещите се хиндуисти. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

03.03.2018-сб. 5 ден Джайпур – Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Тръгваме за крепостта Амбър (ЮНЕСКО) - старата столица на империята на Раджпут (16 век) преди Джайпур да стане столица. Изкачване до крепостта дворец на гърба на слон и разглеждане на най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил, от които най-впечатляващи са Шиш Махал, огледалният дворец, и Джай Мандир, залата на победата. Спускането от крепостта е с джип. На връщане в Джайпур спиране за снимки на двореца Джал Махал, разположен в центъра на езерото Ман Сагар. Спираме за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Връщане в хотела и освобождаване на стаите. Свободно време за обяд. Следва разглеждане на градският дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.). Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. Следобед отпътуване за Делхи – вторият по големина град в Индия, който по изумителен начин съчетава модерния облик на мегаполиса с грижливо пазените паметници от древността. Избран е за столица на независима Индия през 1950 г., а през 1992 г. е обявен за един от щатите на страната. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

04.03.2018-нд. 6 ден. Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Предстои ни първият ден от разглеждането на Делхи: минаване покрай кръглата сграда на Парламента и посещение на Президентския дворец „Ращрапати Бхаван“ – сграда, която създава впечатлението за многоизмерно изящество със своята спираща дъха архитектура. Построен е по проект на архитекта Едуин Лютиенс като резиденция на британския вицекрал, за да затвърди трайността на британското управление в Индия. Строежът му започва през 1911 г., когато е взето решението столицата на страната да бъде изместена от Калкута в Делхи, а години по-късно на 26 януари 1950 г. се превръща в постоянна институция на демокрацията, откъдето първият президент на Индия пази и защитава Конституцията. Продължаваме с кратка разходка по главния булевард Радж Пат, където се провежда военният парад за Деня на Републиката, който е на 26 януари, за да стигнем до мемориалната арка Индия Гейт, построена през 1931 г. Върху нея са изписани имената на 70,000 индийски войници, сражавали се за Британската армия по време на Първата световна война и 13,516 британски и индийски войници, загинали на северозападния фронт по време на войната с Афганистан. След кратка почивка за обяд следва посещение на храмовия комплекс Акшардам, открит на 6 ноември 2005 г. в чест на индий-ските и хиндуистки култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастански розов пясъчник и итали-ански мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5,000-годишната история и култура на Индия. Продължа-ваме към бахайския молитвен храм Лотос, един от осемте бахайски храма, издигнати на различни континенти, който привлича хора от всички раси и религии, за да се поклонят пред създателя на Вселената и да изразят обичта си пред Всевишния. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

05.03.2018-пн. 7 ден. Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ни предстои посещение на Гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящ повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. Продължаваме към Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-красивото и високо минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Отправяме се към Стария Делхи, за да разгледаме крепостта Ред Форт (ЮНЕСКО), наричана „сърцето на Индия”. Построена е през 17 век от могулския император Шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в Делхи, и е служила за резиденция на могулските императори до идването на британците. Оттам се отправяме към мемориала Радж Гат – мястото, където е кремиран Махатма Ганди - „бащата на нацията“. Накрая ще посетим храма Лакшми Нараян, известен като Бирла Мандир. Храма е построен с дарения от индустриалеца Бирла, неговите братя и баща му, открит е от Махатма Ганди през 1939 г. и е отворен за хората от всички касти. Всички по-късни храмове Бирла Мандир са построени от различни клонове на фондацията Бирла. В храма ще видите статуите на бог Нараян (Вишну) и богинята Лакшми, има и параклиси на боговете Шива, Ганеш, Хумаюн, Буда и богинята Дурга (Шакти) – символ на космическата енергия и сила. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

06.03.2018 вт. 8 ден. Делхи → Истанбул → Варна / София
Ранна закуска. Трансфер до летището.
В 06:55 ч. полет TK 717 от Делхи, кацане в Истанбул в 11:25 ч.
В 14:35 ч. полет TK 1049 от Истанбул, кацане във Варна в 16:10 ч.
В 14:45 ч. полет TK 1031 от Истанбул, кацане в София в 15:05 ч.


група 27.02.2018 – 06.03.2018
в двойна стая в единична стая допълнително легло дете 5 – 8,99 г.
1227 € / 2399 лв 1485 € / 2905 лв 1199 € / 2345 лв 1026 € / 2006 лв

хотели:
28.02– 01.03 1 н Агра Crystal Sarovar Premiere 5*
01.03 – 03.03 2 н Джайпур Ramada Hotel Jaipur 5*
03.03 – 06.03 3 н Делхи Vivanta by Taj 5*

Цената включва:
 • Самолетни билети София / Варна – Истанбул – Делхи – Истанбул – Варна / София с редовни полети на авиокомпания Turkish Airways, включени летищни такси, чекиран *багаж 30 кг и ръчен багаж 7 кг;
 • 6 нощувки; 6 закуски, 6 вечери;
 • Всички входни такси за туристическите обекти по програмата;
 • Всички трансфери и екскурзии с климатизиран туристически автобус;
- Разглеждане на крепостта Агра Форт;
- Посещение на Тадж Махал и Фатепур Сикри;
- Участие в празнуването на Холи;
- Изкачване до Амбър Форт на гърба на слон, спускане с джип;
- Разглеждане на Обсерваторията Джантар Мантар и Градския дворец на махараджата;
- Обиколка на Новия Делхи: Парламента, Президентския дворец Раштрапати Бхаван и Индия Гейт;
- Разглеждане на храмовия комплекс Акшардам и на бхайския молитвен храм Лотос;
- Посещение на гробницата на Хумаюн и Китуб Минар;
- Обиколка на Стария Делхи: крепостта Ред Форт, мемориала Радж Гат и храма Лакшми Нараян;
 • Местни екскурзоводи на английски език;
 • Водач-преводач от фирмата;
 • Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.

Допълнително се заплащат:
 • Виза за Индия: 105 лв. (заплаща се с доплащането);
 • Екскурзии и посещения по желание, които се заплащат с доплащането:
- Спектакъл Мохабад Тадж - 60 лв.
- Обяд в местен ресторант в Джайпур – 30 лв.
 • Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинската застраховка 16 лв;
 • Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи: общо 35 щ.д. - заплащат се на място;
 • Бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на храна;
 • По желание застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини“, която се заплаща при записване, и стойността ѝ е от 2,7% до 1,5% от общата цена.

Записване и плащане:
 • При записване: аванс от 1000 лв и сканирани лична карта и паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане (след 06.09.2018) и 2 свободни страници; 2 цветни снимки на светъл фон с размери 5.08 см/5.08 см и 1 електронна (мин. 350 х 350 pixels / мaкс. 1000 х 1000 pixels);
 • До 22.12.2017 ‒ остатъка до 100% и попълнен формуляр с лични данни, необходими за визите.

Информация:
 • Ваксинации не са необходими.
 • Срок за уведомяване за осъществяване пътуването – 22.12.2017 г.
 • Минимален брой участници: 20 туристи.
 • Визов режим: за български граждани е необходима виза. Туроператорът оказва съдействие при подаване на документите.
 • Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите на авиокомпанията.
 • В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите, като се запазват услугите.
 • Видът на двойната стая (спалня или 2 отделни легла) не се гарантира.
 • Непълнолетни, пътуващи само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
 • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая и, ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
 • Застраховката „Отмяна на пътуване“ обезщетява разходи на клиента в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на туристическото пътуване по неотложни и независещи от туриста причини. Срокът на застраховката е броят дни от датата на сключване на договора за организи-рано пътуване (първото плащане) до датата на приключване на пътуването. Тя не покрива стойността на визата и летищните такси.

Анулации и неустойки по програмата:
 • В случай на отказ от туристическо пътуване, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ - без неустойка
до 05.01.2018 се удържат 10% от общата цена
от 06.01.2018 до 01.02.2018 се удържат 50% от общата цена
от 02.02.2018 до 27.02.2018 се удържат 80% от общата цена
от 28.02.2018 до деня на отпътуването, или при неявяване се удържат 100%